poniedziałek, 6 lipca 2015

Bakłażan z pieczarkami i piersią z kurczaka

To już 6 dni lipca i wyzwania w kuchni!
A ja tak na prawdę startuję :)

Pomysł na szybki obiad


Składniki (2 porcje):
- 2 bakłażany (po 250g)
- 0,5 kg pieczarek
- pierś z kurczaka (200g)
- 6-7 ząbków czosnku
- saszetka kaszy gryczanej (100g)
- ser feta do 18% tłuszczu (100g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża bazylia, oregano, pieprz

Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć rozmiażdżony lub posiekany czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Kiedy ta się usmaży dorzucić bakłażana (również pokrojonego w kostkę), a za 5-10 min pieczarki (pokrojone w plastry). Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Dodać rozdrobniony ser feta, świeże zioła i przyprawy

Wartość energetyczna jednej porcji to:
597 kcal
Białko - 46 g
Tłuszcz - 24 g
Węglowodany - 62 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz