Nasiona CHIA!
Jeszcze jakiś czas temu kompletnie nikomu nieznane, dziś zyskują coraz większą popularność...dlaczego?1. Są pełne składników o właściwościach prozdrowotnych, a jednocześnie o posiadają małą kaloryczność.
W jednej porcji (28 g) znajduje się:
- 137 kalorii
- 11 g błonnika
- 4 g białka
- 9 g tłuszczu (z czego 5 g to kwasy Omega-3).
- Wapń
- Mangan
- Magnez
- Fosfor
- Cynk
- Potas
- Witaminy B3, B2 i B1
2. Są pełne przeciwutleniaczy.
A do czego są potrzebne nam przeciwutleniacze?
Zwalczają one wytwarzanie wolnych rodników, które mogą spowodować uszkodzenia cząsteczkowe w komórkach i przyczynić się do szybszego starzenia się organizmu, mutacji komórek i chorób takich jak nowotwory.
3. Większość węglowodanów w nich zawartych pochodzi z błonnika.
28 g nasion ma 12 g "węglowodanów", z czego 11 g to błonnik, który nie jest trawiony przez organizm. Dlatego prawdziwa zawartość węglowodanów w nasionach chia to tylko 1 g/28 g produktu. To sprawia ze nasiona chia są żywnością nisko-węglowodanową.
Błonnik zawarty w nasionach chia może absorbować do 10-12 krotnie więcej wody niż sam waży, co przyczynia się do szybszego zaspokajania apetytu i dłuższego utrzymywania takiego stanu.
4. Są bogate w wysokiej jakości białka.
Oprócz tego, że zawierają około 14% białka, co jest bardzo dobrym wynikiem w porównaniu do innych roślin, to również posiadają dobrze zrównoważoną ilość ważnych aminokwasów (takich, które nasz organizm bez problemu przyswoi).
Nasiona, według większości osób, są w smaku neutralne, więc można dodać je prawie do wszystkiego.
Można je jeść na surowo, namoczone, jako dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa.
Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu.
Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów.
Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz