czwartek, 30 kwietnia 2015

Zielona zapiekanka z ciecierzycą

Zielona zapiekanka z ciecierzycą


Składniki (na 4 porcje):
- 350g ciecierzycy
- 400g szparagów
- 1 średni brokuł
- 1 cukinia
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 jogurt naturalny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Brokuła i szparagi ugotować i ostudzić. Cukinię umyć i obieraczką od warzyw wyciąć cienkie plastry, którymi owinąć każdego z ostudzonych szparagów. W garnku na oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a następnie dodać rozgnieciony czosnek. Całość zalać jogurtem i doprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć drobne różyczki brokuła, następnie szparagi owinięte cukinią, a całość polać sosem z cebuli i jogurtu. Zapiekankę wstawić do piekarnika na 180 st. C na 10 min. Podawać z ugotowaną ciecierzycą (pamiętać, że ciecierzycę należy dzień wcześniej wymoczyć).





SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz