poniedziałek, 8 czerwca 2015

Krewetki z batatami na sałatce z rukolą

Zaniedbała, Cię trochę przepisowo, ale nic się nie martw, już się poprawiam :)
Przyrządziłam dziś po raz pierwszy danie z krewetkami. Moje ruchy były nieporadne, ale danie wyszło bardzo dobrze. Tak, więc pękam z dumy :) 

Krewetki z batatami na sałatce z rukolą


Składniki (2 porcje):
- 8 całych krewetek
- 2 średnie bataty
- rukola
- słoik suszonych pomidorów
- ser pleśniowy (mi najlepiej smakuje blue)
- 2 garści łuskanego słonecznika
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Krewetki dokładnie umyć, obrać i wypatroszyć. Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z obu stron. Bataty obrać, ugotować i zmiksować na puree. Pomidory i ser pokroić, wymieszać z rukolą, słonecznikiem i oliwą z pomidorów. Krewetki ułożyć na sałatce, a z boku podać puree z batatów.


Wiem, że wyrywanie głów, obieranie i patroszenie krewetek wydaje Ci się okropne, ale warto się poświęcić.
Dlaczego?
Kiedy kupujesz je już przygotowane do przyrządzenia nie wiesz czy są one świeże. Taką pewność daje Ci jedynie kupno całych krewetek, razem z głową, ponieważ psują się one właśnie od tego miejsca. Nieuczciwi sprzedawcy często usuwają zepsute części i dają do sprzedaży resztę, która mimo że nie ma głowy, również nie nadaje się do jedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz