sobota, 21 lutego 2015

Pomysły na obiady

Było o śniadaniu, teraz o obiedzie.
Jest on głównym posiłkiem w ciągu dnia, i tak jak śniadanie, nie powinien być pomijany. Jeszcze do niedawna żyliśmy w przekonaniu, że musi on składać się z trzech dań: zupy, drugiego dania (mięsnego) i deseru. A tu niespodzianka! Mimo, że do tej pory wielu z nas tak je, nie jest to do końca właściwe, ponieważ każde z dan mogłoby stanowić odrębny posiłek. Dotyczy to zarówno osób odchudzających się, jak i tych, które chcą po prostu zdrowo się odżywiać.

Każdy już 1 000 000 razy słyszał jakie proporcje powinien mieć talerz obiadowy, a raczej w jakich proporcjach powinno być to co na nim się znajduje. Ale w ramach przypomnienia:
- 1/4 talerza - mięso, ryby
- 1/4 talerza - kasze, ryże, ziemniaki, makarony
- 1/2 talerza - warzywa

ryba ze szpinakiem + marchewka z groszkiem + kasza jaglana

Przez to, że soczewica posiada dużo białka, może być stosowana jako zamiennik dla mięsa (jednak pamiętajmy, żeby mięso pozostało w naszej diecie). Dlatego moją alternatywą na lekki obiad jest:

papryka nadziewana soczewicą, czosnkiem i cebulą + sałatka z rukoli, suszonych pomidorów, sera pleśniowego i pestek słonecznika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz