poniedziałek, 25 maja 2015

Ratatouille

Nie, nie, NIEeeEEEeeee, nie zapomniałam o Tobie, już mam kolejny pomysł na danie :)
Dziś bezmięśnie

Ratatouille


Składniki (na 3 porcje):
- 1 bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 papryka czerwona
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- tymianek (lub inne zioła), sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Cebulę posiekać i delikatnie zeszklić na oliwie z oliwek, dodać czosnek. Bakłażana umyć i pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Smażyć kilka minut i dorzucić umytą i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolać pół szklanki wody i dusić na małym ogniu około 5 minut. Tak samo przygotowaną cukinię (umytą i pokrojoną w kostkę dodać do warzyw i gotować pod przykryciem kolejne 7 minut. Pomidory sparzyć, drobno pokroić i dodać do garnka. Całość gotować, żeby pomidory lekko się rozgotowały, ale pozostałe warzywa były jedynie miękkie. Doprawić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz