środa, 24 września 2014

Pizza dietetyczna

Pizza dietetyczna



Składniki na 2 porcje, na ciasto:
- 200 g sera twarogowego chudego
- 70 g mąki razowej lub żytniej
- 6 białek z jaj
- 40 g otrębów owsianych
- 2 łyżki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać (nie martwić się grudkami od sera). Masę przełożyć na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie, tak żeby warstwa nie była za gruba (ja z tej ilości składników piekłam na blaszce o średnicy 32cm). Wstawić do piekarnika na 180 stopni na 25 minut.

Składniki na farsz:
- koncentrat pomidorowy
- zioła prowansalskie
- 1 papryka
- 4-5 pieczarek
- 1 cebula
- 7-8 plastrów wędliny drobiowej
- 7-8 plastrów sera żółtego do 18 % tłuszczu

Przygotowanie:

Koncentrat wymieszać z ziołami i posmarować nim spór pizzy. Rozłożyć wszystkie składniki i piec nadal w 180 stopniach ok. 20-30 minut.

2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie :) Zjadłabym ją, do tego jakieś zimne piwko.. Ale skoro jest to wersja dietetyczna, to o piwku nie ma mowy, szkoda tyle ciężkiej pracy :D

    OdpowiedzUsuń