czwartek, 18 września 2014

Gołąbki

Gołąbki




Składniki na 2 porcje:
- główka białej kapusty
- 1 saszetka brązowego ryżu
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 2 jajka
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:
Z kapusty wyciąć głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) zagotować wodę. Do gotującej się wody włożyć kapustę. Po kilku minutach obrać wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie, po kolei, co kilka minut obierać i wyciągać kolejne liście. Wybrać najładniejsze i największe liście, ściąć z nich zgrubienie głównego nerwa.
Ryż ugotować. Gdy wystygnie dodać go do mięsa i jajek, przyprawić solą, pieprzem majerankiem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Można dodać inne przyprawy, według własnego uznania. Całość wyrobić, aż  masa się połączy. Farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
Dno garnka, w którym będą gotowane wyłożyć liśćmi kapusty, które nam zostały. Gołąbki ułożyć tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Można ułożyć je warstwowo. Następnie zalać je bulionem, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolać jeszcze wody. Gotować ok 40 min. na małym ogniu


Sos
Składniki
- ½ l bulionu
- 1 szklanka zmiksowanych pomidorów
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Bulion i pomidory zagotować. Dodać jogurt. Można doprawić ziołami do smaku. 

1 komentarz: