Gołąbki
Składniki na 2 porcje:
-
główka białej kapusty
- 1
saszetka brązowego ryżu
-
250 g mięsa mielonego z indyka
- 2
jajka
- 3-4
ząbki czosnku
-
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Z kapusty wyciąć głąba. W dużym garnku (takim żeby
zmieściła się do niego cała główka kapusty) zagotować wodę. Do gotującej się
wody włożyć kapustę. Po kilku minutach obrać wierzchnie liście kapusty, które
już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie, po kolei, co kilka minut obierać i
wyciągać kolejne liście. Wybrać najładniejsze i największe liście, ściąć z nich
zgrubienie głównego nerwa.
Ryż ugotować. Gdy wystygnie dodać go do mięsa i jajek, przyprawić
solą, pieprzem majerankiem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Można
dodać inne przyprawy, według własnego uznania. Całość wyrobić, aż masa się połączy. Farsz nakładać na liście
kapusty i formować gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy
najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
Dno garnka, w którym będą gotowane wyłożyć liśćmi kapusty, które
nam zostały. Gołąbki ułożyć tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały
całą powierzchnię garnka. Można ułożyć je warstwowo. Następnie zalać je
bulionem, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolać jeszcze
wody. Gotować ok 40 min. na małym ogniu
Sos
Składniki
- ½ l bulionu
- 1 szklanka zmiksowanych pomidorów
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Bulion i pomidory zagotować. Dodać jogurt. Można doprawić
ziołami do smaku.
dobrze wygląda odchodzona wersja gołąbków!
OdpowiedzUsuń