środa, 3 września 2014

Soczewica z warzywami

Soczewica z warzywami


Składniki na 2 porcje:
- saszetka soczewicy zielonej
- saszetka białego ryżu
- 0,5l bulionu grzybowego
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomarańczowa papryka
- 4 pomidory
- 3 łyżki pietruszki
- 3 łyżki koperku
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ugotuj osobno ryż i soczewice. Gotową soczewicę dodaj do ciepłego bulionu grzybowego.
Na łyżce oliwy podsmaż posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebule. Kiedy całość się zeszkli, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Pomidory sparz, zdejmij skórę, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Duś całość, aż pomidory się wygotują i utworzy się konsystencja sosu. Koperek i pietruszkę posiekaj, dodaj pod koniec duszenia.
Podawaj jak na zdjęciu wyżej: ryż polej bulionem grzybowym z soczewicą, z boku ułóż warzywa.
SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Nie jestem przekonana do soczewicy, ale danie wygląda smacznie :)
    nakrywka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam soczewicę, choć jadam tylko czerwoną. Chyba jednak warto spróbować i zielonej :)

    OdpowiedzUsuń