W końcu stworzyłam zdjęcia, z których jestem w pełni zadowolona i pokazują jak w rzeczywistości wyglądał obiad :)
Nadziewana papryka
Składniki na 2 porcje:
- 2 duże
papryki
- 1 saszetka
brązowego ryżu
- 2
cebule
- 3
duże pomidory
-
kilka kropel tabasco lub ostrej przyprawy
-
zioła prowansalskie
- sól
i pieprz
-
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Przygotuj paprykę, odkrój wierzch (tak by później można było z powrotem zakryć paprykę),
wytnij środek. Ryż ugotuj. Na łyżce oliwy przysmaż cebulę pokrojoną w
kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj na
patelnie. Kiedy całość się rozgotuje i utworzy się sos, dodaj zioła i tabasco.
Ryż i sos zmieszaj. Całość włóż do papryk i przykryj wierzchem. Wstaw do
piekarnika na 30 min na 180 stopni.Oto całość... do tego kapusta pekińska i...
Ryba w sosie jogurtowo-czosnowym
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z mintaja
- 1 jogurt naturalny duży
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koperku
- 3 łyżki szczypiorku
- 2 plasterki cytryny
Przygotowanie:
Na małą brytfannę połóż rybę. Jogurt zmieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem i koperkiem i polej nim rybę. Wstaw do piekarnika na 180 stopni na ok 40 min. Przed podaniem posyp szczypiorkiem i skrop cytryną.
Podpowiedź
1. Z ryby zostanie trochę sosu, ja nim polałam kapustę
2. Paprykę i rybę piekłam jednocześnie w piekarniku
SMACZNEGO!!
nadziewane papryczki są pyszne :) też mi się zdarzyło robić :)
OdpowiedzUsuń